Geen perspectief zien


Wat als je niet meer ziet hoe het anders kan worden? Misschien geloof je niet meer dat er betere dagen komen. Misschien duurt het te lang. Misschien ben je wel heel moe. Moe van elke dag moeten vechten en geen seconde rust ervaren. Je wilt niet meer verder. En al zou je willen, je kracht is op. Je ziet geen toekomst meer.


Soms is het heel zwaar. Maar ondanks die zwaarte, is het volhouden het wel waard. Dat perspectief dat er in jouw ogen niet is, dat is er wel. Alleen je kunt er niet meer bijkomen.


De kans dat je je beter gaat voelen is héél groot. Het kan een lange tijd in beslag nemen (maar dat hoeft niet) en tot die tijd moeten vechten, is inderdaad verschrikkelijk. Maar je komt er wél uit. En de betere tijd die op jou wacht, is zoveel meer waard dan je je nu kunt voorstellen.


Er komt een dag, er komt een een moment, waarop je wel weer licht ziet. Dat kan lang op zich laten wachten of kort op zich laten wachten. En het kan lang aanhouden of het kan kort aanhouden. Maar als dat moment er is geweest is, dan komt het ook weer terug.


Eke dag die je doorkomt is een stap dichterbij waar je uiteindelijk wilt zijn. Dus houd vol en houd moed. Vraag hulp en geef niet op. Je kunt meer dan je denkt. En je bent het waard.


Hier kun je hulp vinden voor als je nu in crisis zit.


Bang voor de toekomst


Ben jij bang voor de toekomst? Denk jij dat jouw toekomst niet fijn is, dat alles ongeveer even slecht blijft en dat je het niet aan zult kunnen? Met die gedachtes en enorme angst omgaan, is heel zwaar. Misschien is de toekomst in jouw gedachten wel een afschuwelijk monster geworden. Hoe ga je daarmee om?


Bedenk dat je eigenlijk alleen weet hoe het 'nu' is. Het heden is het enige wat we kennen, niet onze toekomst. Misschien is het heden wel een afschuwelijk monster. Misschien is dat waarom je zo bang bent. Maar dat is iets anders dan een slechte toekomst hebben. Nu is alles heel erg zwaar, maar dat betekent niet dat het later ook heel erg zwaar is.


Weet jij wat de toekomst brengt? Kan je het echt niet aan? Heb jij de afgelopen tijd niet alles doorstaan? Je mag vertrouwen hebben in jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt. Als je het tot nu toe kon, dan kun je het in jouw toekomst ook. En zullen het niet alleen maar zware dagen zijn.


Misschien is de toekomst niet zo'n eng monster als jij je voorstelt. Het leven is nú een eng monster. En dat gaat veranderen.


Wat als je jouw toekomst als iets positiefs gaat zien? Jouw toekomst betekent namelijk de mogelijkheid op leven zonder een afschuwelijk monster. Jouw toekomst betekent dagen die anders zijn dan ze nu zijn. Jouw toekomst betekent misschien wel hoop en herstel en gelukkig kunnen zijn.


Jouw toekomst betekent mogelijkheden. Jouw toekomst betekent mooie momenten en ervaringen die op jou wachten.


Je hoeft niet bang te zijn voor de toekomst, misschien kun je haar juist verwelkomen. Je mag erop vertrouwen dat elke zware dag die volgt, een dag is die jij aankunt. En dat al deze dagen samen een bruggetje vormen naar een toekomst die misschien meer lijkt op wat je hoopt, dan je je nu kunt voorstellen.


(Niet) beter voelen


Eén van de dingen die heel lastig is aan herstel, is dat nadat de situatie verbeterd is, het altijd lang duurt voordat je je ook daadwerkelijk beter gaat voelen. Hoe hard je ook werkt, het duurt lang. Van niet uit bed komen, naar uit bed komen. Van geen zelfzorg naar meer zelfzorg. Van niet delen, naar delen. Van geen hulp vragen, naar hulp vragen. Van elke dag crisis, naar soms crisis.


Elke verandering, elke verbetering van de situatie, elke stap die je zet, is goud waard voor jouw herstel. Alleen: je gaat je waarschijnlijk niet meteen beter voelen. Hoe langer je je slecht hebt gevoeld, hoe langer het ook gaat duren voordat je je weer beter voelt. Hoe logisch dit ook is, toch is het vaak lastig om jezelf die tijd te geven en te geloven dat het beter gaat worden.


Hoeveel stappen je ook zet, gevoel komt daar vaak mijlenver achteraan.


Ondertussen is het keihard werken om de nieuwe patronen in stand te houden. Hoe hou je dat vol, als je gevoel hetzelfde blijft? Hoe blijf je knokken om de ‘gewone’ en ‘gezonde’ dingen te doen en verder te komen in herstel? Dat is super moeilijk, want motivatie ontstaat juist door beloning. Alleen die beloning die komt wel, uiteindelijk. Daarvoor heb je heel veel geduld en doorzettingsvermogen nodig.


Elke stap die je zet, elk gevecht dat je wint, elke gezonde beslissing, elke keer dat je goed voor je jezelf zorgt, brengt je verder.


Het is de optelling van de momenten en de dagen waarop je dit volhoudt, die ervoor gaan zorgen dat je je uiteindelijk beter gaat voelen. En als het even niet lukt, is dat niet erg, want het gaat erom dat je de draad weer oppakt. Elke keer dat je dat doet, kom je verder. Oók als je je nog steeds ontzettend slecht voelt, want dat is geen slecht teken, het hoort erbij.


Vallen en weer opstaan


Elke dag draagt bij aan jouw weg naar herstel. Elke dag die je doorkomt is een dag verder. Het mag gaan met vallen en opstaan. Herstel gaat zelden in een rechte lijn. Vallen betekent niet achteruitgaan. Want het gaat erom dat je weer opstaat en dat je het gevecht weer aangaat.


Elke keer dat jij besluit om voor herstel te gaan, ook als je denkt dat je het niet meer kunt, is dat ongelooflijk dapper. Na alles wat er gebeurd is, wat je voelt, wat je denkt, elke crisis, elke terugval, elke keer dat je het niet meer weet, elke keer dat je denkt dat je gek wordt, kun je weer opstaan en verder gaan. Als je dat doet, ben je ongelooflijk sterk.


Een stap terug lijken te gaan, is geen slecht teken, ook al voelt het nog zo pijnlijk en zakt de moed je in de schoenen. Het hoort erbij. Dat moment dat het even wel goed ging, blijft heel belangrijk. Dat ís herstel. En het komt weer terug. Misschien blijft het de volgende keer zelfs ietsje langer aanwezig.


Misschien zul je een tijd lang na elke keer dat het beter gaat, weer keihard in een dal terugvallen. Een dal dat veel te diep voelt, voor tijd die veel te lang duurt. Maar dat maakt niet weg dat het even beter ging. Want dáár zit de verandering in. Je bent niet achteruit gegaan.


Alle dagen of alle uren of alle minuten waarop je je beter voelde, die blijven meetellen.


Je bent bezig met je herstel. Je bent super goed bezig. Elke stap voorwaarts telt en elke stap die voelt als 'achteruit' is onderdeel van het proces. Je zult verder komen, dus blijf volhouden.


Hier vind je tips voor als je (bijna) in een terugval zit.


Dit is een periode


Als je op dit moment een hele moeilijke periode doormaakt, vergeet dan niet dat het ook letterlijk een ‘periode’ is. Een periode is iets dat begint, duurt en ook weer ophoudt. Als je midden in een zware periode zit, kun je net zoals in een dal niet over de heuvel heenkijken. Eerst moet je naar boven klimmen en dat is een lange en zware weg. Achter de heuvel is een prachtig uitzicht, maar dat kun je nu nog niet zien.


Het uitzicht niet kunnen zien, betekent niet dat het er niet is.


Er zijn andere mensen die al op dezelfde plek, in datzelfde dal, gelopen hebben, en die kunnen bevestigen dat het uitzicht er is. Het gaat weer anders worden. Alle ellende, al het nare gevoel, blijft niet voor altijd. Ook als het al heel lang duurt en ook als je denkt dat het niet weg zal gaan.


Het leven is altijd in beweging.


Er komen steeds nieuwe gevoelens, gedachtes en periodes, zoals golven. Dat van die golven hoor je vaker, want het is waar. De plaats waar jij je nu in bevindt zal niet hetzelfde blijven, want niets is voor altijd. Alles komt en het gaat. Als je je nu niet goed voelt, kan en gaat dat weer anders worden.


Voor als je wilt opgeven


Soms, of misschien al heel lang, is het zo zwaar dat het niet meer te verdragen is. Soms kan het lijken alsof je alles kwijt bent. Jezelf van vroeger, je hoop, je herstel, je vertrouwen in jezelf en in anderen. Soms voel je alleen nog maar pijn. Of verdriet. Of juist helemaal niks. Soms ben je helemaal op en weet je het echt niet meer.


Misschien wil je heel graag stoppen. Maar bedenk dat het feit dat je dit leest al aangeeft dat jij in het leven staat. Al is het maar een héél klein stukje in jou dat wel verder wil of opzoek is naar 'hoe' je dan verder zou kunnen. Geef nu niet op.


Je wilt misschien dat alles stopt, maar niet het leven, alleen de pijn. De pijn die gaat stoppen, uiteindelijk. Geef het nog langer een kans. Je gaat hier doorheen komen. Kijk achter je, naar alle dagen die je al bent doorgekomen, al die ondraaglijke momenten die je al bent doorgekomen. Dan kun jij hier ook doorheen komen.


Je bent het al aan het doorkomen. Terwijl je dit leest, ben je al verder aan het komen.


Soms is het een tijd van veel te lang alleen overleven. Soms is het doorgaan, alleen omdat anderen dat verwachten. Maar je doet het niet voor niets, want dit gaat voorbij. Ook als je dat nu niet kunt zien. Het gaat voorbij. Jij wint. Je bent aan het winnen. Elke dag weer. En ook vandaag.


Hier vind je hulp voor als je nu in crisis zit.