Stappenplan


  • Stap 1: Zoek veiligheid op. Zorg dat je geen middelen in de buurt hebt waarmee je jezelf pijn kunt doen en blijf uit de buurt van omgevingen die jou in gevaar brengen.
  • Stap 2: Zoek afleiding en stel destructief gedrag uit en/of kijk of je je gedachten kunt onderzoeken en/of lees helpende gedachtes en/of probeer gevoelens toe te laten.
  • Stap 3: Zoek contact. Als stap twee niet genoeg helpt, is het belangrijk om hulp te vragen. Wie kun je nu opbellen? Als dit gesprek niet helpt, of er wordt niet opgenomen, wie kun je daarna opbellen? Je kunt ook contact opnemen met de crisishulplijn 113.
  • Stap 4: Zoek samen veiligheid op. Is het nog niet gelukt om jezelf in veiligheid te brengen? Deel dit met de persoon waarmee je aan de telefoon bent en doe het samen. Je kunt ook vragen of een familielid of vriend bij jou langskomt, zodat je even niet meer alleen bent.
  • Stap 5: Schakel indien nodig meer hulp in. Als niemand opneemt, of als het contact dat je gezocht hebt, niet genoeg helpt, zorg dat je in contact komt met professionele hulpverlening. Bel binnen werktijden jouw behandelaar, hulpverleningsinstantie of huisarts. Bel buiten werktijden de huisartsenpost of de lokale crisisdienst.

Hey jij daar, vechter!


Ik weet dat je het zwaar hebt. Ik weet dat je je verschrikkelijk slecht voelt en dat je wilt dat alles stopt. Je weet niet meer hoe, dus je moet dood. Ik begrijp waarom je dat denkt. En ik begrijp waarom je dat wil. Maar het is mogelijk om hier doorheen te komen.


Het leven kan zoveel pijn doen dat elke seconde ondraaglijk kan voelen. Ik weet het. Echt waar. Maar ik weet ook dat hoe afschuwelijk alles ook kan zijn, dat het het waard is om het vol te houden.


Want dit gevoel komt en het gaat. Het gaat. Het gevoel gaat.


En niet alleen dit gevoel gaat, maar ook jouw hele situatie gaat en kan veranderen. Sterker nog, je zit middenin die verandering. Hoe ontastbaar en hoe onmogelijk ook om te geloven en te voelen dat er een andere toekomst is, die is er wel.


Juist dat je die toekomst nu niet kunt zien, hoort bij het dal waarin je je bevindt. Je kunt je geen beeld vormen van iets anders, maar dat zegt helemaal niks, want niemand die zich in jouw positie bevindt kan nog iets anders zien.


Dus, hou het vol. Het feit dat je er nu nog bent, elke seconde dat je er nu nog bent, bewijst dat jij deze pijn kunt doorkomen. Je bent sterker dan je denkt. Kijk maar naar alles wat je tot nu doorgekomen bent. Kijk naar elke keer dat je dacht dat je het niet meer kon en toch bent doorgegaan.


Elke dag dat jij er bent, heb je weer gewonnen.