Onbegrepen voelen


Er zijn misschien veel mensen die jou niet begrijpen of jou een tijd lang niet begrepen hebben, zoals familie, vrienden of jouw therapeut. Niet begrepen worden is vaak lastig om te voelen. Het liefst wil je waarschijnlijk dat anderen precies begrijpen wat je bedoelt en precies begrijpen hoe je je je voelt.


Zelfs als je er geen woorden meer voor hebt; misschien is begrepen worden juist dan wel het belangrijkste wat er is.


Maar uiteindelijk zal zelfs jouw therapeut niet weten hoe het écht is om jou te zijn. Dat geldt ook voor gezinsleden, familieleden en vrienden. De uitzondering zijn misschien de mensen die hetzelfde gevoel gekend hebben als jij. Dus wat als je jouw verwachting zou omdraaien?


Stel dat je ervan uitgaat dat iemand het misschien niet zal begrijpen, maar een nieuwsgierige houding aanneemt naar wat iemand misschien wél begrijpt. In andere woorden: begrepen worden hoeft niet, maar het is mooi meegenomen als iemand wel een stukje begrijpt. Op die manier kan een gesprek zelfs makkelijker worden, waardoor er juist meer begrip bij de ander ontstaat.


Als het belangrijk voor je is om door een bepaald persoon begrepen te worden, geef dan niet te snel op. Neem de tijd, probeer het opnieuw op een ander moment of schrijf een brief waarin je jouw gevoel of situatie uitlegt. Hier vind je tips voor praten over lastige gevoelens.


Het belangrijkste is uiteindelijk dat je zelf weet dat wat je voelt echt is en dat het er mag zijn. Ook als je niet (altijd) begrepen wordt. Je mag op jezelf vertrouwen. De mening van anderen is niet belangrijker dan jouw mening. Begrip hebben voor jezelf is uiteindelijk het allerbelangrijkst.