Praat erover


Als je je al een langere tijd niet goed voelt, kan het lijken alsof alles om je heen doorgaat, maar jij stil staat. Dat voelt heel eenzaam en je zelfbeeld verslechtert. Je kunt denken dat mensen je niet zullen begrijpen en je alles beter voor jezelf kunt houden.


Hoe langer je alles voor jezelf houdt, hoe meer vervreemd je kunt gaan voelen van de rest van de wereld. Dat is een heel pijnlijk en eenzaam gevoel. Daarom is het goed om te blijven praten en te blijven delen, ook als je dat moeilijk vindt.


Kies de mensen uit die je kunt vertrouwen en bespreek je gevoelens met hen. Hou voor de mensen die je het meest dierbaar zijn niet geheim hoe je je voelt. Zij willen juist graag horen hoe het écht met je gaat. Zorg dat je als dat nodig is ondersteuning vraagt aan je omgeving en professionele hulp zoekt.


Je hoeft het niet alleen te dragen.


Iets moeilijks delen


Sommige onderwerpen voelen moeilijk om te bespreken. Bijvoorbeeld aan je therapeut vertellen dat je je niet begrepen voelt of dat het minder goed met je gaat dan je hebt laten merken. Of als je voor het eerst iets gaat delen met je ouders of vrienden.


Ook al is het super moeilijk om te bespreken hoe je je echt voelt of hoe het echt gaat, het is super goed dat je dit doet. Voor je herstel is eerlijk kunnen zijn hierover heel belangrijk. De kans dat iemand je juist wel begrijpt als je jezelf openstelt, is groter dan je denkt.


Hieronder volgen drie tips voor als je iets moeilijks gaat delen:


Tips om tets moeilijks te delen