Wat vind je leuk om te doen?


Soms vergeet je wat je leuk vindt om te doen. En soms wil je niet iets doen wat je normaal gesproken leuk vindt, omdat je al weet dat je het nu niet meer leuk vindt. Misschien vind je op dit moment dingen vaak ook echt minder leuk dan vroeger. Maar als je ze niet meer doet, dan heb je ook niet de kans om het misschien toevallig toch nog een beetje leuk te vinden. En actief blijven is sowieso goed! Dus probeer elke dag tenminste één dingetje te doen dat je "misschien leuk zou kunnen vinden”. Soms zal het je verassen dat je er best even plezier aan kunt hebben! Niet elke dag natuurlijk, maar dat is oké. Leuke dingen doen mag namelijk ook gewoon als je ze niet als plezierig ervaart. Leuke dingen doen is altijd goed. Geef jezelf toestemming om de dingen niet leuk te vinden en tóch te doen.


Op momenten dat je je heel slecht voelt, kan het zijn dat je niet meer kunt bedenken wat voor een dingen je normaal gesproken leuk vindt om te doen. Het helpt daarom om van te voren een lijstje te maken met alle activiteiten die je mogelijk leuk kunt vinden!


Lijstjes die je kracht kunnen geven


Kies één of meerdere lijstjes uit waarvan jij denkt dat het jou zou kunnen helpen om inzicht te krijgen in de positieve dingen die bij jou horen. Want soms is het lastig om daaraan te denken; soms zie je alleen maar de minder goede dingen in hoe het gaat en hoe je het doet. Maar weet je wel hoe goed je bezig bent en hoe waardevol jij bent? Tijd om een lijstje te maken!


 1. Maak een lijstje van alle dingen waar je het afgelopen jaar beter in bent geworden. Ook als het op dit moment (weer) slechter gaat, zijn er dingen die jij geleerd hebt, vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Schrijf ze op.
 2. Maak een lijstje van de fijne momenten die je de afgelopen tijd hebt meegemaakt!
 3. Maak een lijstje van de mensen om wie je geeft en die ook om jou geven.
 4. Maak een lijstje van de dingen die op dit moment goed gaan of die beter gaan dan eerst!
 5. Maak een lijstje van de keren dat je iemand anders hebt geholpen.
 6. Maak een lijstje van de complimenten die je hebt gekregen!
 7. Maak een lijstje van de dingen die je aan anderen zou kunnen leren!
 8. Maak een lijstje van de dingen waar je trots op bent!

Aandacht voor de dingen die goed gaan


 1. Wat is vandaag goed gegaan? Misschien meer dan je denkt?
 2. Wat heb je laatst gedaan wat je heel moeilijk vond? Ik denk dat je wel meer dan één ding kunt verzinnen!
 3. Heb je dingen gedaan waarvan je nooit had gedacht dat je ze kon?
 4. Welke overwinningen in je herstel heb je al behaald? Hoe klein of groot deze ook zijn!
 5. Doe je elke dag tegen je zin in bepaalde dingen die goed voor jezelf zijn? Dat is pas knap!
lijstje kopie

Alles een keertje omdraaien!


Het is lastig en zwaar als je geest (tijdelijk) heel goed is in het uitvoeren van gedachtekronkels die ervoor zorgen dat je je (heel) slecht voelt. Snel ‘denkfouten’ maken of veel in je gedachten vastzitten is vervelend. Maar misschien is leuk om het een keertje op een hele andere manier te bekijken! Want welke positieve eigenschappen of vaardigheden heb je eigenlijk nodig om deze gedachte-fratsels te maken? Dit zijn vier voorbeelden:


 • Piekeraar: bewust van de complexiteit van dingen / gevoelig
 • Onrealistische gedachtes: grote verbeeldingskracht / creatief
 • Extreme gedachtesprongen: goede doordenker
 • Te snel conclusies trekken: praktisch gericht / neemt dingen serieus

Wat zijn de jouwe?