Hoe ga je in behandeling voor psychische problemen?


De huisarts heeft doorverwijsadressen van zowel vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten als ggz-instellingen. Hiermee kan jouw huisarts je naar de juiste soort hulp doorverwijzen. Als je nog geen professionele hulp hebt, is het bij ernstige klachten verstandig om meteen contact op te nemen met je huisarts.


De huisarts kan een verwijsbrief voor jou schrijven voor de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Voor ernstige, complexe of langdurige problematiek is het verstandig om jezelf te laten doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ.


Je kunt als je dat wilt, via het internet zelf ook onderzoek doen naar de verschillende ggz-instellingen, zelfstandig (psycho)therapie praktijken en behandelingen die geboden worden. Als jij zelf (misschien) een geschikte plek gevonden hebt, kun je dit voorstellen aan je huisarts en een verwijsbrief vragen voor deze plek.


Wanneer kies je voor een (vrijgevestigde) psychotherapeut?


Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van complexe psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog en valt dan ook vaak onder de gespecialiseerde ggz.


Intensieve behandelingen (meer dan 1x per week een afspraak) worden meestal alleen bij ggz-instellingen aangeboden. Als dat geen probleem is, kun je je op zoek gaan naar een zelfstandig psychotherapie-praktijk. Het voordeel hiervan is dat je zelf iemand kunt uitkiezen die jou aanspreekt, de wachtlijsten vaak korter zijn en de behandeling meer gericht is op wat jij nodig hebt, in plaats van dat er een protocol wordt afgewerkt.


Er zijn zelfstandig psychotherapie-praktijken waarbij je wel een intensieve behandeling van meer dan 1 afspraak per week kunt krijgen. Hier kun je naar vragen tijdens de intake of door te mailen met de praktijk.


Hoe ga je bij een vrijgevestigde psychotherapeut in behandeling?


Je kunt via je huisarts of via het internet een psychotherapie-praktijk zoeken in jouw omgeving die jou aanspreekt. Vaak staat op de website van de praktijk met welke verzekeringen deze therapeut samenwerkt. Als de therapeut samenwerkt met jouw verzekering wordt (bijna) alles vergoed.


Je kunt via de mail of per telefoon contact leggen met de praktijk om eventuele vragen te stellen (zoals wachttijd) en om een afspraak te maken voor een intake. Als er plek is, vind er een intake plaats en kun je daarna zelf beslissen of je wel of niet verder wilt gaan met deze therapeut.


Vervolgens kun je een verwijsbrief aanvragen voor gespecialiseerde GGZ bij je huisarts. Soms is deze verwijsbrief al nodig vóór de intake. Dat hangt af van de praktijk en kun je gewoon vragen.